Vooruit, de iets uitgebreidere bio:

Ik ben Ramon.

Zoals zovelen in mijn generatie, ben ik een ‘carrière-slasher’. Dat wil zeggen: ik maak deel uit van een moderne stam van professionals die, dankzij uiteenlopende interesses en de opkomst van de online klusjes-economie, meerdere banen in totaal verschillende sectoren hebben.

 

Recente onderzoeken door psychologen van de Erasmus Universiteit wezen erop dat ik hoogbegaafd ben – en dat verklaart dan ook direct heel veel in dit zeer bewogen leven van mij. En daar kom ik dan achter op mijn 47e…

Toen mijn kinderjaren in het Indonesische Jakarta plots omgeruild werden met een leven in een klein dorp onder de rook van Rotterdam, wist ik al dat het gras elders altijd groener was.

Ik groeide op in het Zuid-Hollandse Ouderkerk aan den IJssel, studeerde Journalistiek in Zwolle, reisde zonder een cent uit te geven twee jaar lang de wereld rond, schreef twee jaar columns voor Spits, schreef het reisverhalenboek Letmestayforaday (2004), runde Het Nieuwscafé in Zwolle (2005), presenteerde Weg Met BNN op Radio 1 (2006), stelde de verhalenbundel Fasten Your Seatbelt samen (2008, met literaire pareltjes van toen helemaal nog niet zo bekende auteurs als Arjen Lubach, Richard Osinga, Ricus van de Coevering, Murat Isik en Susan Smit), probeerde het echte kantoorleven met een hypotheek voor een woning in Amsterdam Nieuw-West, maar verruilde Nederland toch liever voor een rustiger leven in Cambodja in 2010.

Van 2011 tot 2021 was ik de eigenaar van een drietal filmtheaters in de hoofdstad Phnom Penh. Deze theaters, The Flicks, werden volledig gerund door vrijwilligers, waardoor ik veel vrije tijd had om te reizen, te lezen en te schrijven.

De Nederlandse schrijver en reiziger Alexander Reeuwijk zocht mij op in Phnom Penh en schreef daar dit artikel over voor Azië Magazine (aan te klikken voor vergroting):

Daarnaast begon er ook een culinair hoofdstuk van mijn leven. Ik ging vegan cheezes produceren onder de naam The Nutcracker, bereidde als gecertificeerd chef en voedingsdeskundige maaltijden met Foodoo, the $5 dinner box delivery service, exporteerde bamboerietjes en ik runde een succesvolle bezorgkeuken (ghost kitchen) onder de naam Sandwich Heaven (bij een gebrek aan een Subway in Cambodja).

Ik ben sinds juni 2008 ook tour operator voor Expeditie Kilimanjaro, voor iedereen die de hoogste berg van Afrika ook wil beklimmen.

In 2018 werd Letmestayforaday bestempeld als Digitaal Erfgoed van UNESCO, en wordt het eeuwig bewaard door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

In 2020 zat ik bij de laatste 50 kandidaten van in totaal 2.400 aanmeldingen van NASA’s kandidaat-programma voor astronauten. Ik haalde het niet tot de uiteindelijke 24 kandidaten, maar het blijft een benoeming hier waard.

In augustus 2021, na de pandemie, verruilde ik Zuid-Oost Azië in voor de heel andere kant van Azië en belandde in Tbilisi, Georgië, (waar ik onder andere een alcoholische cupcakery begon onder de naam Shotcakes) maar dat werkte niet zo goed.

Na een tussenstop van drie maanden in Casablanca, Marokko, eindigde ik uiteindelijk in Almada, net onder, Lissabon, Portugal. Terug in Europa en bom dia!

Met een stevig verleden rond goede voeding en de wereld van de keuken (och, het leven in Azië), begon ik begin 2022 met het interim managen van een Ierse pub in Almada en vervolgde ik deze werkzaamheden succesvol als een professioneel “fixer” voor diverse hotels en restaurants in Sri Lanka.

In de wintermaanden verruil ik Portugal dus voor Sri Lanka, totdat het weer warmer wordt in Europa. Noem het overwinteren, ik noem het genieten. Iedere dag een kokosnoot.

Ik onderneem daarnaast diverse online werkzaamheden als social media manager, copywriter, vertaler, schrijver en dromer. Ik ben bezig met twee literaire verhalen.

Ik schrijf graag reisverslagen met verrassende invalshoeken voor publicaties als

  • Columbus Magazine
  • Arts & Auto 
  • Nieuwe Revu
  • Malaysian Airlines’ Going Places
  • Air Finland’s My Way
  • The British Sunday Times Travel Magazine
  • The Travel Channel’s blog WorldHum

Groet,
Ramon