Ik ben nog niet klaar met Sri Lanka!

Ik had niet verwacht dat een land als Sri Lanka me ZO zou verrassen! Ik was hier als klein kind al eerder geweest in 1989, maar er is zoveel veranderd dat het niet echt een reünie was, maar een hernieuwde verbinding met een echt paradijselijk eiland.

Mijn hele tijd in Sri Lanka heb ik precies gevoeld waar ik hoorde te zijn en  te doen wat ik moest doen en wat ik het liefste doe.

Ontdekken, reizen, schrijven, eten.

Maar met blauwe luchten, palmbomen, hitte, lawaai, de geur van gegomde wierook, de geur van kaneel, klinkende hoorns.

Van het verkennen van Colombo, de altijd in aanbouw zijnde bruisende hoofdstad met toekomstige hoogbouw, echt irritante tuktuk-chauffeurs die gewoon met je meelopen als je ze zelfs niet nodig hebt (elke minuut!) en koloniale gebouwen van lang geleden, tot de groene heuvels van Kandy, de Lion’s Rock beklimmen om de ruïnes van het Sigiriya-fort er bovenop te bezoeken tijdens zonsopgang, de weelderige en ’s werelds meest schilderachtige treinrit maken door het verhoogde nationale park Horton Plains naar het wandelstadsknooppunt Ella en de zuidelijke en westelijke kustlijn met zijn prachtige surfstranden, waar ik verliefd werd op de charmes van Hirikiteya Beach en Mirissa Beach.

Het was een geweldige test, ook om te zien of ik mijn filmtheater thuis volledig op afstand kon draaien, vanuit een heel ander land. Geweldige vrijwilligers runden de locatie en zorgden ervoor dat het allemaal draaide, voerden de katten, gaven de planten water en elke week stuurde ik een nieuw filmschema naar mijn printer in Phnom Penh.

Het was ook een test om te voelen of ik nog lang van reizen kan genieten. Voor méér dan vier weken, misschien langer. En hoe dat gaat, want ik moest weinig plannen, maar meer afmeten waar ik naartoe wilde gaan in het tijdsbestek dat ik had, en het beschikbare budget.

Ik had eerder dit jaar een Sri Lanka-reis in mijn hoofd, maar wist zeker dat het niet alleen één reis zou zijn, wat betekent dat het in ieder geval meer dan 2 weken zou worden. Zou ik echt 4 weken weg kunnen blijven? En toch genieten van alles en je niet vervelen?

Ja, want je vervelen is onmogelijk in Sri Lanka.

Alles raakt mijn zintuigen. De mensen zijn mooi en geweldig. Het eten maakt me vooral gek. Ik heb op plekken gegeten waar je de badkamer niet eens zou willen zien, maar de maaltijden zijn zo ontzettend lekker en gezond. En gewoon $ 2,95 betaald voor een diner voor twee!

Het openbaar vervoer is gewoon ongelooflijk goedkoop, snel en zeer betrouwbaar. De chaotische bussen zijn overweldigend, maar ook een culturele ervaring aangezien je altijd omringd bent door de lokalen (die willen weten waar ik vandaan kom en of ik Facebook heb).

Dankzij mijn reisdochter Muriel, met wie ik de eerste twee weken samen reisde, leerde ik ook genieten van meer budgetaccommodaties. Je hebt geen hotelkamer van $45 nodig, als je eigenlijk de hele dag wil surfen en zwerven en alleen een slaapplaats nodig hebt.
Ik vind het niet erg om faciliteiten te delen. En het komt er ook op neer dat de meeste van deze $5-per-nacht hostels een aantal van de beste ontbijten bieden die ik in dit land heb gehad!

Dus wat is het meest magische aan Sri Lanka? Zijn het de krioelende wegen, de kleuren, het lawaai, de geuren? Ja! Zijn het de prachtige tempels, de rijstvelden, de wilde dieren? Oh ja! Zijn het de echt fantastische kleine hostels en schattige familiepensions onderweg? Ja!

En het zijn de kleine dingen die de grootste indruk hebben achtergelaten: onvergetelijke zonsondergangen, het vermogen om mezelf te omringen met fascinerende anderen, de oude mannen in kleine restaurantjes aan de voorkant die je naar binnen wuiven, je laten gaan zitten en dan een bord voor je plaatsen van de goedkoopste en beste rijst- en curry-maaltijden ooit, of zelfs die zeldzame tuktuk-chauffeur die me vertelde hem te betalen wat ik wil, “omdat ik vandaag een glorieuze dag heb.”
Ik vroeg hem wat er was gebeurd.
“Mijn dochter kreeg deze week haar eerste menstruatie. Dat gaan we vandaag met het hele gezin vieren!”

Dus met de afgelopen vier weken kan ik terugkijken op een vrij onvergetelijke en ontspannende ervaring, waar ik op afstand kon werken en genieten van wat dit land te bieden heeft.

En ik heb tot nu toe alleen de beroemde zuidelijke cirkel van het land gezien, de meest bereisde. Ik ben dus nog niet klaar.

Na een korte pauze in Phnom Penh, ga ik binnenkort weer terug naar Sri Lanka. En dan pak ik de trein naar het noordelijke deel en verken daar de verborgen schoonheid.

Update:
Uiteindelijk reisde ik in totaal drie maal naar Sri Lanka. Tijdens de laatste maand plakte ik er ook maar een kleine twee weken Maladiven bij, want dat was toch zo om de hoek. 

Over de auteur

Ramon werd bekend om zijn bijzondere wereldreizen zonder een cent uit te geven en is momenteel werkzaam als schrijver, vertaler, social media pionier, bedrijfsfixer en tour operator. Zijn werk is opgenomen als Digitaal Erfgoed door UNESCO en uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar. Hij publiceert onder meer in Columbus Magazine, Arts & Auto, Malaysian Airlines’ Going Places, Air Finland’s My Way, The British Sunday Times Travel Magazine en Travel Channel’s blog WorldHum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *