Date een man die reist

Date een man die meer waarde hecht aan ervaring dan aan speelgoed, of een handgeweven armband dan aan een Rolex. Date de man die begint te trillen van schrik als hij de woorden ‘vakantie’, ‘all-inclusive’ of ‘resort’ hoort. Date een man die reist omdat hij niet verblind wordt door een enkel doel, maar verrijkt wordt door veel doelen.

Misschien vind je hem op een luchthaven, of in een boekwinkel waar hij de reisgidsen doorbladert, hoewel hij ze natuurlijk ‘alleen ter referentie gebruikt’.

Je zult weten dat hij het is, want als je naar zijn computerscherm gluurt, zal zijn achtergrond een schilderachtige pracht zijn van glooiende heuvels, bergen of gebedsvlaggen. Zijn aantal Facebook-vrienden zijn ongekend en zijn timeline is gevuld met ‘miss-you’s van vrienden die hij onderweg ontmoette.

Als hij reist, maakt hij binnen een uur vrienden voor het leven. En hoewel het contact met deze vrienden sporadisch is en misschien ver gezocht, zijn zijn banden zijn onlosmakelijk en als hij zou willen, zou hij over de hele wereld kunnen couchsurfen… opnieuw.

Koop een biertje voor hem. Als een reiziger eenmaal thuiskomt, luisteren mensen zelden naar hun verhalen. Dus luister naar hem. Laat hem een ​​beeld schetsen dat jou in zijn wereld brengt. Hij praat misschien snel en mist kleine details omdat hij zo opgewonden is om gehoord te worden. Koester zijn enthousiasme. Wil het voor jezelf.

Hij zal piepen als een opgewonden peuter als zijn nieuwste nummer van National Geographic met de post wordt bezorgd. Dan wordt hij stil, verdiept, totdat hij zijn analyse van elke foto, elk avontuur heeft voltooid. In gedachten zal hij zichzelf in deze foto’s invoegen. Hij zal het probleem aan je doorgeven en je vragen over je dromen en competitief vragen stellen over het gekste dat je ooit hebt gedaan. Vertel het hem. En weet dat hij waarschijnlijk zal winnen. En als je toevallig wint, weet dan dat zijn volgende lot in het leven zal zijn om jou te verslaan. Maar dan zal hij zeggen: “Misschien kunnen we het samen doen.”

Ga uit met de man die praat over verre oorden en wiens handen de stenen overblijfselen van oude beschavingen hebben aangeraakt. En als hij praat, is het alsof hij het met jou herbeleeft. Je kunt zijn hart bijna horen bonzen. Je voelt de adrenaline met het moment bijna stijgen. Je voelt het door zijn bloed stromen, een lust voor het oog die binnenraast door die kleine orakels van ervaring die we pupillen noemen, snel verteert door zijn aderen, zich manifesteert in zijn zenuwstelsel, zijn wereldbeeld transformeert en verandert als een omgekeerd trauma en uiteindelijk gaat, maar voor altijd de kleuren van zijn zicht veranderen. Dit wil je ook.

Date een man die uit een rugzak heeft geleefd omdat hij gelukkig leeft met minder. Een man die heeft gereisd, heeft armoede gezien en dineerde met degenen die in kleine krotten leven zonder stromend water, en toch vreemdelingen verwelkomen met grotere gastvrijheid dan de rijken. En omdat hij dit heeft gezien, heeft hij gezien hoe een leven zonder luxe een leven kan betekenen dat wordt gevoed door relaties en familie, in plaats van een leven dat luxe auto’s en ego is gewend. Hij heeft verschillende manieren van zijn ervaren, respecteert alternatieve religies en hij kijkt naar de wereld met de ogen van een vijfjarige, nieuwsgierig en hongerig. Je vader zal ook blij zijn omdat hij goed is met geld en weet hoe hij financieel moet plannen.

Deze man geniet van thuis; het comfort van een dekbed, de veiligheid die wordt gewekt in een door moeder gekookte maaltijd, het gemakkelijke gesprek van jeugdvrienden en de smetteloze glorie van het doorspoeltoilet.

Hoewel hij fel onafhankelijk is, heeft hij tijd gehad om na te denken over zichzelf en zijn relaties. Ondanks zijn reislust kent en waardeert hij zijn banden met thuis.

Hij heeft een kans gehad om te missen en gemist te worden. Hierdoor weet hij ook het een en ander over afscheid. Hij kent de overweldigende onzekerheid van het verlaten van het comfort van thuis, de onbepaalde tot ziens bij de vertrekpoorten, en toch gaat hij onbevreesd het onbekende in omdat hij het gevoel van terugkeer kent. En dat de I’ve-miss-you-knuffel de beste soort knuffel ter wereld is. Hij weet ook dat afscheid alleen maar verlengd tot ziens is en dat ‘hallo’ maar zo ver weg is als de  dichtstbijzijnde mailbox.

Houd deze man niet vast. Laat deze man gaan en ga met hem mee. Als je niet hebt gereisd, zal hij je ogen openen voor een wereld die verder gaat dan het nieuws en de populaire waarneming. Hij zal je dromen openen voor mogelijkheden en realiteit. Hij kalmeert je zenuwen wanneer je op het punt staat een vlucht te missen of wanneer je huurauto lekt, omdat hij weet dat de reis het avontuur is.

Hij kent de onsmakelijke geluiden die je maakt wanneer je – en je zult – voedselvergiftiging krijgt. Hij zal je aan het lachen maken door het ongemak terwijl hij je voorhoofd dept met een koude doek en je verzorgt met water uit een fles. Hij zal je het gevoel geven dat je thuis bent.

Als je iets moois ziet, houdt hij je hand in stilte vast, vol ontzag voor de geschiedenis van waar zijn voeten staan ​​en het feit dat je bij hem bent.

Hij zal in elk moment met je leven, want zo leeft hij zijn leven.

Hij begrijpt dat geluk niet meer is dan een reeks momenten die neutraliteit verdringen, en hij is vastbesloten om zoveel mogelijk van deze draden aan elkaar te knopen. Hij begrijpt ook dat je voor jezelf moet leven en dat je een eigen bucketlist hebt. Begrijp de zijne. Begrijp dat jouw doelen op sommige punten kunnen verschillen, maar dat onafhankelijkheid de hoeksteen is van een gezonde relatie wanneer deze wederzijds wordt gerespecteerd.

Je bent hem misschien even kwijt, maar hij zal altijd thuiskomen met een nieuw verhaal en een souvenir dat hij oppikte omdat het hem aan jou deed denken, alsof het voor jou gemaakt was, en omdat hij je miste. Je zou kunnen worden gedwongen om hetzelfde te doen. Zorg ervoor dat onafhankelijkheid op je bucketlist staat en zorg ervoor dat deze is aangevinkt. Onafhankelijkheid houdt je relatie fris en spannend, en als je weer samen bent, zal het een band van onbreekbaar vertrouwen smeden.

Hij zal een aanzoek doen als je je comfortzone hebt overschreden, of het nu een angst is zoals parachutespringen of zwemmen met haaien, of naast de stinkende persoon zitten in een overvolle bus. Het zal er niet zijn met een diamanten ring, maar met een penning uit een inheemse cultuur of geïnspireerd door de natuur, zoals een pinguïn of een kiezelsteen.

Je trouwt ergens onopvallend, omringd door een select aantal mensen, in een moment dat is gebouwd om te vieren dat je weer samen het onbekende ingaat. Trouw met de man die heeft gereisd en samen maken jullie van de hele wereld je thuis. Jouw huwelijksreis zal niet worden vergeten met een dinerbuffet en onbeperkt drank, maar zal worden herinnerd met de triomfantelijke foto’s op de top van de Kilimanjaro en herdacht in de belonende spierpijn aan het einde van een lange wandeling.

Als je er klaar voor bent, heb je kinderen met de namen van de personages die je op je reizen hebt ontmoet, de buitenlandse namen van mensen die een speciaal plekje in je hart hebben gegraven, al was het maar voor een paar dagen. Misschien ga je in een ander land wonen en leren je kinderen een taal en gebruiken die hun geest vanaf het begin openstellen en geen ruimte laten voor vooroordelen. Hij zal ze kennis laten maken met het leven van Hemingway, de reis van Santiago, en hen in staat stellen om nog groter te leven dan jullie beiden leven.

Trouw met een man die reist en hij zal je kinderen de schoonheid van een enkele steen leren, de geschiedenis van de Inca’s en hij zal hen de moed van mogelijkheden bijbrengen. Hij zal hun uitleggen dat het maskeren van kansen, angst is. Hij zal ze leren het te overwinnen.

En als je oud bent, zit je met je kleinkinderen over je fotoalbums en kist met wereldse schatten te staren, terwijl ook zij zichzelf in je foto’s invoegen, aangewakkerd door de schoonheid van de wereld en geïnspireerd door je leven erin.

Zoek een man die reist omdat je een leven vol avontuur en mogelijkheden verdient. Je verdient het om licht te leven en eenvoud te omarmen. Je verdient het om naar het leven te kijken door de ogen van de jeugd en met je armen wijd open. Want hier vind je vreugde. En beter, je zult samen vreugde vinden.

En als je hem niet kunt vinden, reis dan. Gaan. Omarm het. Verken de wereld zelf, want dromen zijn het materiaal waarvan de werkelijkheid is gemaakt.

Ik blijf wacht hier gewoon op je wachten.

Over de auteur

Ramon werd bekend om zijn bijzondere wereldreizen zonder een cent uit te geven en is momenteel werkzaam als schrijver, vertaler, social media pionier, bedrijfsfixer en tour operator. Zijn werk is opgenomen als Digitaal Erfgoed door UNESCO en uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar. Hij publiceert onder meer in Columbus Magazine, Arts & Auto, Malaysian Airlines’ Going Places, Air Finland’s My Way, The British Sunday Times Travel Magazine en Travel Channel’s blog WorldHum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *